Valabilitate fisa medicala permis in 2022

Afla cat timp poate fi folosita fisa medicala pentru eliberarea permisului auto.

Valabilitate fisa medicala permis auto

Obtinerea si detinerea permisului auto nu este doar un moft, ci o necesitate care poate face chiar diferenta intre obtinerea job-ului visat sau pierderea acestei sanse. Indiferent de varsta la care decizi sa faci acest pas sau daca ai sau nu masina, obtinerea permisului de conducere trebuie sa devina o prioritate.

 

Dupa ce ai facut cursurile auto si orele de practica, urmeaza sustinerea examenului auto. Pentru inscrierea la examenul auto, trebuie depus un dosar cu documente care sa ateste ca esti eligibil pentru sustinerea acestui test. Unul dintre documentele care nu trebuie sa-ti lipseasca din dosar este fisa medicala pentru obtinerea permisului auto.

 

Fisa medicala pentru obtinerea permisului de conducere este un document emis de o unitate medicala autorizata. Conform acesteia, vei fi declarat apt din punct de vedere medical pentru a putea conduce un autoturism.

 

Ce valabilitate are fisa medicala pentru permis, in 2022?

 

Daca nu ai reusit sa promovezi din prima examenul pentru obtinerea permisului auto, trebuie sa stii ca fisa medicala are o valabilitate destul de indelungata. Potrivit Ordinului Ministerului Sanatatii nr. 1.428/2019, termenul de valabilitate a crescut la un an. Legislatia precedenta prevedea ca fisa medicala necesara pentru obtinerea permisului auto era valabila pentru o perioada de numai sase luni.

 

Documentul eliberat de unitatea medicala specializata poate fi folosit oriunde pe teritoriul Romaniei, indiferent de localitatea de unde a fost eliberata. Fisa medicala se elibereaza in aceeasi zi, dupa finalizarea examinarilor medicale. Toate consultatiile se fac in acceasi zi. Nu se recolteaza probe biologice, nu se efectueaza radiografie pulmonara, ci se fac numai investigatii strict necesare obtinerii fisei medicale pentru obtinerea permisului auto. In cadrul clinicii noastre, aceasta fisa medicala are un pret de numai 130 de lei.

valabilitate fisa medicala permis

In ce alte situatii ai nevoie si trebuie sa fii atent la valabilitatea fisei pentru permis?

 

Fisa medicala pentru permis mai este solicitata de autoritati si in alte cazuri speciale, precum:

 

  • daca ti-a expirat permisul auto si doresti eliberarea unui nou permis;

  • daca ti-a fost suspendat sau anulat permisul.

 

Cu toate ca se impune eliberarea unui nou permis de conducere, nu ai nevoie de fisa medicala daca ai pierdut permisul, daca ti-a fost furat sau daca acesta s-a deteriorat. Nu vei avea nevoie de acest document nici in cazul in care ti-ai schimbat numele.

 

De ce documente ai nevoie pentru eliberarea fisei medicale pentru permis?

 

  • Actul de identitate

  • ochelari de vedere (daca este cazul);

  • fisa de scolarizare (doar pentru obtinerea permisului auto);

  • adeverinta de la medicul de familie in care trebuie mentionat daca pacientul figureaza cu boli cronice. Diabeticii au nevoie de o scrisoare medicala, eliberata de medicul diabetolog, care sa mentioneze diagnosticul, tratamentul si recomandarea privind capacitatea pacientului de a conduce.

 

Ce analize sunt necesare pentru intocmirea fisei medicale auto?

 

Fisa medicala pentru obtinerea permisului auto inglobeaza mai multe tipuri de evaluari. Astfel, pentru a putea obtine dreptul de a conduce, trebuie sa primesti avizul din partea medicilor specialisti din cadrul urmatoarelor specializari:

 

  • Medicina interna;

  • Ortopedie si traumatologie;

  • Neurologie;

  • Psihiatrie;

  • Oftalmologie;

  • Pneumologiepentru candidatii care doresc obtinerea/ preschimbarea permisului auto pentru masini mari, categoriile C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 si D1E. Acest tip de consult se impune pentru depistarea apneei – boala a cailor respiratorii. Simptomul cel mai cunoscut al acestei boli este sforaitul. Persoanele care sufera de apnee in forma medie sau severa nu se pot odihni bine noaptea, motiv din cauza caruia prezinta un risc crescut de somnolente diurne si de atipit la volan sau de scaderea atentiei in trafic.

Odata obtinuta, valabilitatea fisei medicale pentru permis iti ofera un spatiu de timp suficient astfel incat sa nu te simti stresat si presat si sa ai o perioada suficienta pentru a reusi sa acumulezi toate informatiile necesare, sa sustii si sa repeti, daca este cazul, examenul auto.

 

Ce documente sunt necesare pentru preschimbarea permisului de conducere?

 

  • Fisa medicala auto

  • dovada platii taxei de eliberare permis auto

  • cartea de identitate si permisul auto in original.

 

Cand nu este posibila eliberarea fisei medicale auto?

 

Fisa medicala pentru obtinerea permisului auto nu poate fi eliberata in cazul existentei unor tulburari grave precum:

 

  • abuz de alcool;

  • epilepsie;

  • tulburari psihice majore;

  • retard mental;

  • alte afectiuni neorologice sau neuropsihice grave sau boli care afecteaza major vederea, auzul, locomotia etc.

 

Citeste si: Esti sofer? De ce e important sa iti faci control la ochi regulat?