Acuitatea auditiva este o functie extrem de importanta pentru desfasurarea activitatii cotidiene normale. Aceasta poate fi perturbata atat de diversi factori, precum anumite boli ale urechii (otite, oreion etc.), cat si de lucrul intr-un mediu cu un nivel de decibeli ridicat. In consecinta, realizarea si interpretarea unei audiograme se impune, astfel incat sa fii sigur ca aceasta functie nu ti-a fost afectata in timp.
Ce este o audiograma?
O audiograma reprezinta un grafic pe care sunt indicate rezultatele unor teste auditive, care indica cat de bine auzi. Pe grafic, sunt indicate cele mai delicate sunete auzite, la diferite tonalitati si frecvente.
Interpretarea unei audiograme se realizeaza de medicul specialist ORL si este foarte importanta. Aceasta ajuta atat la diagnosticarea gradului si tipului de pierdere a auzului, cat si la identificarea posibilelor traume suferite la nivelul urechii.
O audiograma poate indica daca suferi de hipoacuzie, ce tip de hipoacuzie ai putea avea si, totodata, poate ajuta la identificarea solutiei potrivite pentru pierderea ta de auz.
Cum se realizeaza o audiograma?
Aceasta investigatie se realizeaza prin efectuarea mai multor teste relativ rapide, care sa ajute specialistii sa stabileasca starea auzului. Testele se realizeaza prin inregistrarea raspunsului tau la anumite sunete, iar, la final, interpretarea are loc in raport cu raspunsurile oferite.
Pentru realizarea investigatiei, vei fi asezat pe un scaun si vei primi o pereche de casti. Acestea iti vor fi puse pe urechi si prin ele vor fi redate o serie de sunete scurte, la anumite intensitati si frecvente. Sunetele vor fi auzite mai intai in urechea stanga, apoi in urechea dreapta.
Urmatorul test ce va compune rezultatul final al investigatiei urmareste abilitatea de a auzi anumite cuvinte dupa aceste tonuri statice. La final, rezultatul va fi imprimat sub forma unui grafic pe care urechile vor fi reprezentate separat. In urma interpretarii audiogramei, se va vedea daca rezultatele inregistrate sunt similare sau diferite pentru fiecare ureche in parte. Graficul va reprezenta nivelul la care poti auzi la anumite intensitati si frecvente, cat si scorul de recunoastere a cuvintelor, din cadrul audiogramei vocale.
Interpretare audiograma: ce simbolizeaza liniile de pe grafic?
Graficul audiogramei va fi interpretat pe doua axe:
-
una orizontala – frecventa;
-
verticala – volumul in decibeli sau, pe intelesul tuturor, cat de tare se aude un sunet. Sunetele mai tari sunt reprezentate in josul axei, in timp ce sunetele mai incete sunt notate in partea superioara a axei;
Curba formata pe audiograma va indica sunetele pe care le-ai auzit in timpul testului in partea de dedesubt, in timp ce sunetele pe care nu le-ai auzit vor fi notate deasupra acesteia. Daca nu ai niciun deficit de auz, atunci curba va fi exact pe axa orizontala.
De ce se efectueaza teste auditive?
Testele auditive analizeaza auzul de la 250 Hz la 8000 Hz, interval care acopera in totalitate vorbirea umana si mult mai mult decat atat. Vocalele se afla in partea de jos a auzului, in timp ce consoanele se afla in partea de sus a auzului. Din acest motiv, cele mai multe persoane care prezinta deficiente de auz nu aud cu usurinta consoanele sau vocile copiilor si ale femeilor. Sunetele emise de acestia sunt de frecventa inalta, iar acestea sunt primele afectate.
Interpretare audiograma. Cand e solicitata pentru angajare?
Efectuarea testelor de auz se impune in cadrului examenului de medicina muncii pentru persoanele care isi desfasoara activitatea in medii de lucru precum:
-
industria textila;
-
industria mobilei;
-
tipografii;
-
industria constructiilor de masini;
-
santier;
-
minerit;
-
cariere de piatra;
-
sonde de petrol;
-
trafic rutier;
-
semnalizari acustice diverse (sirene, divertisment, telefoane mobile si casti etc.).
Realizarea si interpretarea audiogramei face parte din serviciile medicale profilactice prin care se asigura supravegherea sanatatii lucratorilor, ce sunt reprezentate prin examenul medical efectuat la angajarea in munca, de adaptare, periodic, la reluarea activitatii, supraveghere speciala si promovarea sanatatii la locul de munca, reglementat prin HG 493 / 2006, prin care angajatul expus la un nivel de zgomot este beneficiarul examinarilor prevazute in Fisa 109, din HG 355 / 2007 completata prin HG 1169 / 2011, care cuprinde:
-
Examen medical la angajare: examen clinic general si audiograma;
-
Examen medical periodic: examen clinic general, anual si audiograma.
In cazul in care angajatorul ti-a solicitat efectuarea examenului clinic general si a audiogramei, nu mai pierde timpul. Personalul nostru si medicii specialisti te vor ajuta cu acestea si, in aproximativ o ora, iti vor elibera fisa medicala de angajare.