Cataracta este o afectiune oftalmologica frecvent intalnita, care determina scaderea progresiva a acuitatii vizuale, ca urmare a pierderii transparentei cristalinului. In mod normal, acest organ aflat in spatele irisului joaca rolul unei lentile a ochiului, cu rol de focalizare a imaginii, iar boala apare in momentul in care el se opacizeaza.
Responsabila pentru aproximativ 50% din cazurile de orbire la nivel mondial, afectiunea se instaleaza de obicei la persoane cu varsta de peste 65 sau chiar 70 de ani.
Din fericire, progresele tehnologiei si ale cercetarii medicale permit rezolvarea problemei prin efectuarea unei operatii relativ simple. Daca te confrunti cu o astfel de afectiune, iata ce ar trebui sa stii despre procedura si despre toate aspectele ei! De exemplu, o intrebare care apare frecvent printre conducatorii auto este urmatoarea: dupa operatia de cataracta, ce restrictii sunt din punct de vedere al sofatului?
Factorii declansatori si simptomele bolii
Afectiunea este specifica in general persoanelor in varsta, dar anumiti factori declansatori sporesc riscul ca ea sa apara si la adulti tineri, uneori chiar sub 45 de ani. Cauzele cele mai frecvente, in astfel de cazuri, sunt traumatisme suferite in zona ochilor, utilizarea pe termen lung a medicatiei de tip corticosteroizi, diabetul sau iradierea la nivelul fetei. La aparitia afectiunii pot contribui, de asemenea, unii factori genetici, fumatul, consumul excesiv de alcool sau prezenta glaucomului.
In ceea ce priveste simptomele, pacientii vorbesc cel mai frecvent despre senzatia de vedere in ceata, scaderea intensitatii culorilor, sensibilitate sporita la lumina, vedere dubla, scaderea acuitatii vizuale pe durata noptii sau perceptia unor halouri in jurul punctelor luminoase. In schimb, nu este resimtita vreo senzatie de durere.
Tratamentul
Odata constatate aceste simptome, trebuie sa vizitezi un medic specialist care, in urma unei consultatii, iti va spune ce trebuie sa faci pentru a-ti recapata vederea normala, precum si, dupa operatia de cataracta, ce restrictii sunt.
Intr-adevar, problema se rezolva doar prin interventie chirurgicala. Un specialist in oftalmologie inlocuieste cristalinul devenit opac cu unul artificial. Totul dureaza intre 5 si 10 minute si se desfasoara cu pacientul sub anestezie locala. El este deci constient de tot ceea ce se intampla in jurul sau, fara a simti nici cea mai mica durere.
Dupa operatia de cataracta, ce restrictii sunt?
Chiar daca operatia este una simpla, ea implica un anumit numar de restrictii ulterioare. De exemplu, se recomanda ca pacientul sa vina insotit la clinica unde se desfasoara interventia, deoarece nu are voie sa urce la volan imediat dupa desfasurarea acesteia. Prin urmare, persoana care il insoteste va avea rolul de a-l conduce acasa.
Pe langa interdictia temporara de a sofa, in prima saptamana de dupa operatie, trebuie evitata orice fel de contaminare a ochiului, indiferent daca este vorba despre praf sau alte particule aduse de vant ori din cauza diferitelor produse cosmetice.
In plus, pacientii nu trebuie sa isi frece ochii in primele 3 luni dupa operatie si se recomanda sa evite efortul fizic intens, realizat brusc, fara o pregatire prealabila. Timp de 30 pana la 50 de zile nu se poate practica nici inotul.
Imbunatatirea vederii se produce rapid, inca din primele zile, pe masura ce ochiul se vindeca, iar creierul invata din nou cum sa proceseze o imagine clara.
Odata ce ai aflat in ce consta procedura si, dupa operatia de cataracta, ce restrictii sunt in ceea ce priveste condusul sau orice alte activitati, poti sa te prezinti la medic in deplina cunostinta de cauza, pentru a rezolva problema.