Poti conduce ATV cu B

Inainte de a te intreba daca poti conduce un ATV cu B, este obligatoriu sa iti pui intrebarea daca poti conduce din punct de vedere legal. Iata care e conditia obligatorie de care obtinerea dreptului de a conduce un astfel de vehicul.

Vacantele la munte sunt o adevarata bucurie atat pentru suflet, cat si pentru minte, insa de fiecare data pleci de acolo cu o neimplinire: plimbarea cu ATV-ul. Privesti cu admiratie si invidie, totodata, catre cei care au posibilitatea de a se aventura pe patru roti si a merge in plimbari off-road pe munte si mereu iti vine in minte: ”Poti conduce ATV cu B?”.

Cu toate ca poti conduce un ATV pe camp, in padure, pe munte sau oriunde in afara unui drum public, in caz de accident sau alte evenimente nefericite, vei fi tras la raspundere penal, pentru conducerea fara permis de conducere valabil pentru categoria respectiva. In consecinta, posibilitatea de a te urca la volanul unui ATV este direct influentata de obtinerea dreptului de a conduce. Astfel ca, inainte de a te intreba daca poti conduce un ATV cu B, este obligatoriu sa iti pui intrebarea daca poti conduce din punct de vedere legal.

Cu toate ca poate parea doar o distractie, conducerea unui astfel de vehicul poate avea implicatii fatale, asa ca trebuie luate toate masurile menite sa iti ateste capacitatea de a conduce. Una dintre aceste masuri este reprezentata de obtinerea fisei medicale pentru permisul auto.

Fisa medicala permis auto este un certificat care insumeaza rezultatul a sase investigatii medicale, de care depinde posibilitatea urmarii unei scoli de soferi si obtinerii permisului de conducere. Pentru a conduce un ATV pe dumurile publice este necesar sa detii un permis de conducere din categoria B sau B1.

Permisul B1 este eliberat persoanelor cu varsta de peste 16 ani, iar cel din categoria B celor cu varsta de peste 18 ani. Insa pentru obtinerea oricarui dintre aceste tipuri de permise, vei avea nevoie sa treci, mai intai, testul medical.

Iata ce investigatii inglobeaza fisa medicala, care reprezinta conditia obligatorie pentru obtinerea permisului auto, indiferent de categorie:

  • Medicina Interna;

  • ORL;

  • Oftalmologie;

  • Ortopedie / Chirurgie;

  • Neurologie;

  • Psihiatrie.

Investigatiile medicale sunt extrem de importante si au rolul de a depista eventuale afectiuni care ar putea contraindica aptitudinea de a conduce autovehicule. Exista si situatii in care emiterea acestui certificat medical iti este refuzata, caci ar exista riscul de a te pune in pericol atat pe tine, cat si pe ceilalti participanti la trafic. Iata situatiile in care se poate intampla una ca asta:

  • abuz si dependenta de alcool;

  • epilepsie;

  • tulburari psihice majore;

  • retard mental;

  • alte afectiuni neurologice si neuropsihice grave;

  • boli care afecteaza semnificativ vederea;

  • boli care afecteaza major auzul;

  • afectiuni locomotorii semnificative.

Iata de ce documente ai nevoie pentru a obtine fisa medicala pentru permis auto in doar 60 de minute:

  • Buletin / Carte de identitate;

  • Fisa de scolarizare – in cazul in care aceasta exista;

  • Adeverinta de la medicul de familie, in care sa fie mentionat daca figurezi cu boli cronice in evidenta medicului de familie;

  • Scrisoare medicala de la medicul diabetolog, in care sa fie trecute diagnosticul, tratamentul si recomandarea daca solicitantul este apt pentru a conduce (in cazul in care suferi de diabet tip I);

  • Ochelari de vedere (daca este cazul).

Poti conduce ATV cu B? - raspunsul este da, insa numai dupa ce ai trecut cu brio de investigatiile medicale. Odata depasit acest pas, poti incepe cursurile unei scoli auto si toate demersurile necesare pentru a obtine permisul categoria B si, in definitiv, dreptul de a conduce in siguranta un vehicul.

Merita sa mergi cu ATV-ul in trafic?

Conducerea ATV-urilor pe drumurile asfaltate este interzisa, din cauza faptului ca aceste vehicule sunt concepute special pentru teren accidentat. In concluzie, daca intentionezi sa conduci un ATV pe drumuri publice, trebuie sa stii ca acestea nu asigura un control eficient pe un alt tip de suprafata decat teren accidentat sau cu mazga, noroi si zapada. Acestea sunt o varianta de transport utila pentru transport suburban.

Un alt dezavantaj al conducerii unui astfel de vehicul in trafic este reprezentat de dimensiune. Modelele mai mici vor fi mai greu de vazut de catre ceilalti participanti la trafic. In cazul in care alegi, totusi, sa conduci un ATV in trafic, este recomandat sa porti vesta reflectorizanta chiar si in zilele insorite, astfel incat sa iti cresti vizibilitatea.

Inainte de a lua o decizie, fa-ti o lista cu avantaje-dezavantaje, apoi fa-ti analizele si asigura-te ca esti apt pentru a conduce. Dupa ce ai parcurs acesti pasi, ia-ti permisul de conducere categoria B sau B1!