Ce trebuie sa stii despre preschimbarea permisului auto strain cu unul romanesc?

Si strainii care doresc un permis cu o noua valabilitate vor trebui sa aiba asupra lor o fisa medicala pentru permis auto.

 

 

Persoanele straine care sunt stabilite temporar in Romania pot face o solicitare de echivalare a permisului cu unul romanesc, fara a mai da examen pentru acest lucru. Cu toate acestea, permisul lor trebuie sa fie recunoscut de catre Romania, in baza unor conventii internationale.

 

Astfel, in conformitate cu legislatia in vigoare, solicitantii vor trebui sa se prezinte la DRPCIV avand asupra lor permisul strain, dar si alte documente, platind totodata si o taxa pentru noul permis auto. De asemenea, daca doresc un permis cu o noua valabilitate, vor trebui sa aiba asupra lor si o fisa medicala pentru permis auto.

 

In Codul Rutier este specificat ca strainii care stau temporar in Romania pot conduce autovehicule pe soselele noastre doar daca permisul lor de conducere este valabil si recunoscut la noi in tara (pe baza de reciprocitate sau a unei conventii ratificate de Romania). Iata ce alte detalii mai sunt prevazute in OUG nr. 195/2002:

 

"Persoanele cu domiciliul in Romania care poseda permise de conducere nationale eliberate de autoritatile statelor membre ale Conventiei asupra circulatiei rutiere au dreptul sa conduca autovehicule pe drumurile publice cel mult 90 de zile de la intrarea lor in tara. Persoanele care si-au stabilit resedinta in Romania pot sa isi preschimbe permisul de conducere obtinut in alt stat semnatar al Conventiei asupra circulatiei rutiere intr-unul romanesc, la autoritatea competenta din zona de resedinta".

 

Pentru obtinerea unui nou permis, solicitantul va trebui sa se prezinte personal la Directia Permise, avand asupra sa urmatoarele documente:

 

1. Cererea solicitantului;

 

2. Permisul de conducere national eliberat de autoritatile straine, prevazute in Anexa nr. 1 la Ordinul ministrului administratiei si internelor nr. 163/2011, in original. Daca permisul este eliberat de autoritatile statelor prevazute la art. 2 alin. (1) lit. b) si c) la Ordinul ministrului administratiei si internelor nr. 163/2011, se depune si traducerea legalizata in limba romana a acestuia;

 

3. Documentul care atesta pierderea, furtul sau lipsa justificata a permisului de conducere, daca acesta din urma a fost eliberat de autoritatile competente ale statelor prevazute la art. 2 alin. (1) lit. a) la Ordin. In cazul in care documentul nu este intocmit in limba romana, se depune si traducerea legalizata in limba romana a acestuia;

 

4. Documentul de identitate al solicitantului, in original si copie, respectiv:

 

- in cazul cetatenilor straini, pasaportul si certificatul de inregistrare, permisul de sedere sau cartea de rezidenta in Romania;

 

- in cazul cetatenilor romani, cartea de identitate provizorie, buletinul sau cartea de identitate;

 

5. Fisa medicala permis auto, in original, completata de o unitate de asistenta medicala autorizata, din care rezulta ca titularul este apt sa conduca autovehicule din categoriile mentionate in permisul de conducere prezentat pentru preschimbare - doar in cazul in care se solicita un permis de conducere cu o noua valabilitate administrativa;

 

6. Dovada platii contravalorii permisului de conducere, in valoare de 68 lei. Aceasta se poate achita la sucursalele CEC Bank sau trezorerie.

 

Statele ale caror permise se preschimba cu documente similare romanesti sunt cele prevazute in anexele la Ordinul Ministrului Administratiei si Internelor nr. 163/2011 privind preschimbarea permiselor de conducere nationale eliberate de autoritatile competente ale altor state cu documente similare romanesti.

 

Iata ce permise NU pot fi preschimbate cu documente similare romanesti, conform ordinului MAI:

 

 - permisele de conducere internationale;

 - permisele de conducere pierdute sau furate ori a caror valabilitate a expirat, cu exceptia celor eliberate de autoritatile statelor membre;

 - permisele de conducere care au fost anulate sau fac obiectul unor restrictii care nu corespund codurilor europene armonizate, unor suspendari ori retrageri intr-un alt stat;

 - permisele de conducere provizorii, temporare sau de elev conducator;

 - permisele de conducere ale persoanelor care au fost condamnate prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva pentru anumite infractiuni.