Exista multe substante care intra in categoria zaharuri: fructoza, lactoza, galactoza, insa glucoza reprezinta cea mai importanta sursa de energie pentru organismul uman. Sangele transporta glucoza catre toate celulele corpului, pentru ca aceasta sa fie folosita ca energie. De asemenea, glucoza este necesara pentru o buna functionare a creierului.
Ce este glicemia?
Glicemia reprezinta concentratia glucozei in sange sau nivelul zaharului in sange. Procesul prin care se realizeaza conversia zaharului din alimente in energie este unul complex. Zaharul si amidonul provin in special din vegetale, iar rolul lor principal este de a furniza energie organismului.
Din arderea unui gram de glucoza rezulta 4 calorii. Digestia se face prin fermenti salivari, pancreatici si intestinali. Din descompunerea zaharului si a amidonului rezulta structura denumita glucoza. Avand o forma extrem de simpla (o molecula mica), ea poate traversa peretele intestinului, ajungand in sange.
Ce spun valorile glicemiei despre sanatate?
Atunci cand te intrebi ce este glicemia, trebuie sa ai in vedere faptul ca analiza releva daca exista sau nu vreun dezechilibru in corp cauzat de lipsa ori de excesul zaharului in sange. Este important de mentionat ca exista mai multe criterii de evaluare a valorilor, dar si diferente de rezultate din cauza folosirii unor scari de masurare diferite.
Astfel, pentru majoritatea indivizilor sanatosi, valorile normale sunt urmatoarele:
- intre 72 si 108 mg/dl pe nemancate
- pana la 140 mg/dl la 2 ore dupa masa
In cazul seniorilor, glicemia este mai ridicata, ajungandu-se uneori si la 180 mg/dl, deoarece organismul consuma mai putina glucoza. In anumite situatii, poate exista hipoglicemia. Scaderea concentratiei glucozei in sange, sub un anumit nivel, poate aparea pe fondul lipsei aportului alimentar sau in urma efortului fizic intens. Semnele hipoglicemiei sunt: agitatie, tremur, transpiratie, senzatie de foame, iar in forme severe poate aparea confuzia, pierderea starii de constienta pana la coma hipoglicemica. In cazul in care concentratia glucozei in sange creste, organismul elimina glucoza fara a o putea folosi eficient, tulburare care sta la baza afectiunii numite diabet.
Factori care afecteaza glicemia
Informatiile referitoate la ce este glicemia si cum influenteaza ea tin cont de o serie de factori. Astfel, valorile glucozei in sange variaza in functie de varsta, dieta, activitate fizica, factori genetici. Pe durata unei zile, valorile cele mai joase se inregistreaza inaintea meselor.
Atunci cand pancreasul nu poate produce o cantitate suficienta de insulina sau atunci cand organismul este rezistent la efectele insulinei, se instaleaza hiperglicemia, deoarece glucoza se acumuleaza in sange. Ea poate atinge valori periculoase daca nu este tratata.
In ce conditii se testeaza glicemia?
Este important de stiut ce este glicemia si cand vei avea nevoie de analiza specifica. Aceasta se testeaza fie ca parte a setului anual de analize, pentru verificarea starii generale, atunci cand exista istoric familial de diabet, fie pentru fisa medicala pentru angajare.
Setul de analize care se realizeaza la angajare, dar si periodic la locul de munca, are rolul de a proteja angajatul. Sanatatea acestuia este evaluata pentru a se evita situatiile in care ar fi expus unor factori de risc. Analizele medicale stabilesc limitele de expunere profesionala la factori nocivi si servesc drept ghid in scopul de prevenire a riscului de imbolnavire profesionala.
Controlul medical periodic de medicina muncii pune accentul pe mentinerea sanatatii angajatului si monitorizeaza in ce masura factorii de risc profesional la care a fost expus au produs sau nu modificari vizibile in starea fizica sau psihica a persoanei in cauza.
Tipuri de testari ale glicemiei
Odata ce ai inteles ce este glicemia, trebuie sa mai stii ca exista mai multe metode de testare.
Testarea glicemiei se numeste si monitorizarea glucozei serice. Acest tip de testare se realizeaza dupa o perioada de post de cel putin 8 ore. Este cea mai folosita metoda pentru diagnosticarea diabetului.
Testul de sange se face dupa o masa care contine o anumita cantitate de carbohidrati. Acest test arata cat de tolerant este organismul la glucoza.
Acest test se face in orice moment al zilei, independent de alte criterii. Este util pentru cei care au hiperglicemie si necesita tratament mai urgent.
Este important de stiut ce este glicemia, atunci cand analiza este necesara pentru eliberarea fisei medicale pentru medicina muncii, dar si in viata de zi cu zi. Avand cunostinte despre glucoza si procesele corpului, poti adopta un stil de viata care sa minimizeze riscul unor boli determinate de dezechilibrul glucozei in sange.